015 - 2123938 info@nzdelft.nl

Motorrijles

Veilig de weg op met je motorrijbewijs? Verkeersschool Noordzee helpt je!

WIJ HELPEN U GRAAG OP WEG


Vragen? Stel ze hier

Verkeersschool Noordzee


Adriaan Pauwstraat 54

2613 DB Delft

T: 015 – 2123938

E: info@nzdelft.nl

Openingstijden

Ma: 10:00 – 16:00 uur

​Di t/m vrij: 10:00 – 16:00 uur

Za: 10:00 – 13:00 uur

Professionele lessen

w

Servicegericht

}

Lessen wanneer het uitkomt

Motorrijles

Sinds 17 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën waar motorrijders voor kunnen gaan, en mag je al beginnen met lessen als je 17 jaar bent (en in bezit van het theoriecertificaat of B-rijbewijs). Ben je 18 en 19 jaar moet je in beginnen op een 125 cc motor; ben je daarvoor geslaagd moet je 2 jaar met dit rijbewijs rijden vóórdat je een stapje hoger mag gaan doen.

Doe je dit stapje bij Noordzee, òf ben je tussen de 20 en 21 jaar maken we gebruik van de ‘geknepen’ BMW 800CC motoren.

​Vanaf december 2017 is het ook mogelijk om op je 21ste lessen te nemen en examen te doen op de zware klasse (A). Mocht je hiervoor slagen krijg je het A1 en A2 rijbewijs bijgeschreven, en bij het A rijbewijs krijg je dan een CODE 80. Dit houdt in dat je 2 jaar ervaring op moet bouwen vóórdat je kan aanvragen de CODE 80 te laten verwijderen. Na je 24ste wordt de CODE 80 automatisch verwijderd. Totdat de CODE 80 is weggehaald mag je alléén een zware motor rijden wanneer deze 3 wielen heeft.

Wij geven les op de BMW F650GS (A2) en HONDA CB650F (A) motoren afhankelijk van uw leeftijd, ervaring en/of wensen. Leerlingen ouder dan 21 jaar rijden op de ‘zware’ (ongeknepen) motor, maar kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om op de lichtere motoren te lessen, en hier examen voor af te leggen.

Je hebt bij Noordzee in principe altijd dezelfde instructeur.

Voordat je de weg op gaat, krijgt je eerst een duidelijke instructie hoe je met de motor moet omgaan. Daarna krijgt je rijles in een groep van maximaal twee leerlingen, om optimale aandacht te garanderen. Tijdens de lessen sta je in contact met de instructeur via een eenzijdig communicatiesysteem zodat deze je continu kan vertellen wat je moet doen.

Als een van de weinigen in deze regio bieden wij lessen aan op motoren uitgerust met ABS en onze Honda’s en BMW’s hebben zelfs handvatverwarming.

Daarnaast beschikken wij over een extra verlaagde BMW F650GS waarmee wij ook veilig kortere mensen kunnen opleiden.

Kleding

Als je besluit te gaan lessen zul je goede beschermende kleding en een helm moeten dragen. Omdat de aanschaf van kleding nogal duur is, hebben wij op de verkeersschool beschermende kleding en helmen in diverse maten die je kunt gebruiken. Als je precies wilt weten wat je nou allemaal zelf mee moet nemen, bel ons even of bespreek dit als je je eerste les bespreekt. Alle beschermende kleding is op voorraad en is vanzelfsprekend gratis te gebruiken. Wij beschikken ook over speciale maten voor vrouwen.

Het examen

Sinds 1 april 2004 is het motorexamen in heel Europa aangepast. Kandidaten moeten nu twaalf bijzondere verrichtingen kunnen uitvoeren. Daarvan zijn er vijf verplicht en twee naar keuze van de examinator. Door de uitbreiding is het motorexamen in tweeën gesplitst in een AVB (voertuig beheersing) examen en een AVD (verkeers deelneming) examen.

Voertuigbeheersing (AVB)

Het examen Voertuigbeheersing duurt ongeveer 20 minuten. Het is een kort examen waarin je zeven oefeningen moet uitvoeren. In totaal zijn er 12 oefeningen waarvan je er 7 tijdens het examen moet uitvoeren. Er zijn 5 verplichte oefeningen en daarnaast kiest de examinator er nog 2.

Zodra je geslaagd bent voor het examen Voertuigbeheersing, ontvang je je uitslagformulier op de rijschool welke je nodig hebt voor het examen Verkeersdeelneming. Het uitslagformulier is één jaar geldig.

Ben je al in bezit van een geldig A1 of A2 rijbewijs, en je hebt deze de nodige 2 jaar op je naam staan, hoef je geen AVB meer te doen als je het volgende motorrijbewijs wil halen.

Verkeersdeelneming (AVD)

Het examen verkeersdeelneming duurt in totaal ongeveer 55 minuten. Bij dit examen vertrek je vanaf het CBR in Rijswijk. Tijdens dit examen ga je een rit maken in het dagelijkse verkeer. De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer. Na afloop van de rit krijg je bij het CBR direct te horen of je de rit met voldoende resultaat hebt volbracht. Als dit het geval is krijg je een Verklaring van rijvaardigheid en een Verklaring van geschiktheid, deze worden digitaal aan je naam verbonden. Vervolgens kan je je rijbewijs aanvragen en afhalen bij het gemeentehuis.

Theorie motor

Voor je motorrijbewijs heb je theorie nodig voor de categorie A. Heb je dit certificaat niet, maar wel een geldig Nederlands rijbewijs B, dan mag je wel alvast met de praktijkopleiding beginnen. Je kunt dan je theorie tijdens je opleiding halen. Houd er echter wel rekening mee dat je je theorie moet halen voordat je praktijkexamen mag doen.

Tijdens de praktijklessen moet je altijd je rijbewijs B bij je hebben. Ben je niet in het bezit van een B rijbewijs dan moet je altijd je theoriecertificaat voor de motor en een geldig legitimatiebewijs (paspoort, id-kaart) bij je hebben.

Sinds 1 april 2004 is het praktijkexamen voor de motor veranderd. Het praktijkexamen is namelijk gesplitst in twee examens: Voertuigbeheersing (AVB) en Verkeersdeelneming (AVD). Het examen voertuigbeheersing mag je doen met een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat categorie A, voor het examen verkeersdeelneming moet je altijd een theoriecertificaat voor de categorie A hebben.

Om het theoriecertificaat te halen raden wij aan om goed voorbereid naar het examen te gaan. Het theorie-examen van de motor gaat niet alleen in op de verkeersregels maar ook op specifieke dingen die met de motor te maken hebben, zoals o.a. wegpositie en bochtentechnieken, en vooral de veiligheid.

Het theorie examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er minimaal 44 goed beantwoord moeten worden. Het merendeel van de vragen zijn JA/NEE vragen, het percentage MEERKEUZE en OPEN VRAGEN echter steeds groter.

Er is op de rijschool zowel een theorieboek als een vragenboek verkrijgbaar. Dit zijn altijd de nieuwste boeken met de laatste nieuwe regels. Daarnaast kun je je theorie bij ons ook volledig online doen met de goed aangeschreven I-theorie online opleiding.
​Theorie voor de motorfiets bestaat bij onze rijschool in principe uit zelfstudie en een audiovisueel examen bij het CBR. Mocht je er niet uitkomen thuis en heb je vragen, dan kun je natuurlijk altijd bij ons terecht en zullen wij ze toelichten. Je kunt via onze rijschool het theorie-examen plannen. Mocht je toch persoonlijk les willen krijgen voor de theorie, neem dan even contact op met de rijschool.

Meer informatie

Bel voor meer informatie 015 212 39 38, stuur ons een email op info@nzdelft.nl of kom langs op ons kantoor.